Direct Advies Nodig? 030 - 341 00 07

Saneren in een monumentaal pand

Asbest komt op talloos vele, en vaak onverwachte plekken voor. Zeker in monumenten, zoals woonhuizen, boerderijen en kerkgebouwen, kan op diverse plaatsen asbesthoudend materiaal worden aangetroffen. Als isolatiemateriaal, als dakbeschotten, bij afdichtingen van oude kachels en cv-ketels, in plafonds en in producten als vloerzeil, vilt onder vloerbedekking en vensterbanken.

Is een asbest inventarisatie verplicht?

Een eigenaar van een monument heeft de plicht te weten waar eventueel asbest in het gebouw zit. Daarnaast geldt er een algemene plicht om (historische) gebouwen die zijn gebouwd voor 1994 te inventariseren op asbest, voorafgaand aan een verbouwing of sloop.

Moet de asbest verwijderd worden?

De meest gevaarlijke vorm van asbest in monumentale panden is spuitasbest, dat rond 1950-1960 werd aangebracht als brandwerende laag op staalconstructies, steunbalken of plafonds. Deze vorm van asbest moet zeker worden gesaneerd. In andere gevallen kan het blijven zitten op de plaats waar het is aangebracht, zo lang het niet wordt doorboord, bewerkt of verwijderd. Bij een verbouwing zal het asbest verwijderd moeten worden. Is er kans op verwering, dan is er de wettelijk vastgelegde taak dit te verwijderen. Voor het overige geldt er geen asbestschoon verplichting voor monumentale panden.

Asbest saneren in een monumentaal pand

Onderhoudskosten aftrekbaar

Anders dan de onderhoudskosten van een normale woning zijn de onderhoudskosten van een monumentenpand aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. De aftrekbaarheid is beperkt tot de kosten die gemaakt worden om het pand in bruikbare staat te herstellen of te houden. Als het asbest in een technisch slechte staat verkeert, dan kunnen de kosten van het verwijderen als onderhoudskosten worden aangemerkt. Dat is ook van toepassing als men wordt verplicht om het asbest te verwijderen voordat met de onderhoudswerkzaamheden mag worden begonnen.

Onze aanpak

Het saneren van monumentale panden vraagt om een zorgvuldige aanpak. Omdat we niet zijn ontstaan vanuit de sloop, kijken wij anders naar de opdrachten. Buijs Asbest is gewend te werken in bewoonde situaties en we werken altijd met een reparatie gedachte. Buijs Asbest heeft ervaring in het saneren van monumentale panden en werkt altijd met respect voor uw pand. Wilt u meer weten over het saneren van asbest in een monumentaal pand? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.